Alex heeft 7 februari een spreekbeurt op schiool gehouden over Dinosauriërs. Hij heeft hiermee een 9 gescoord en was hier heel blij mee.
Ter voorbereiding is Alex op bezoek geweest bij Naturalis met opa Goof, Max en Mike. De foto's kunnen bekeken worden in het fotoalbum: Dinosauriërs

Inhoud:

  • Wanneer leefde de dino
  • Wat is een dinosaurus
  • Wat eten dino’s
  • Hoe komt een dino aan zijn naam
  • Hoe is de dino uitgestorven
  • Hoe weten we zoveel over dino’s

De dinosaurus 

Wanneer leefde ze

De dinosaurus leefde van ongeveer 250 miljoen jaar tot 65 miljoen jaar geleden. Deze tijd heet in de aardrijkskunde de Trias, Jura en de Krijttijd.
De dino’s waren in die tijd de baas over het land (dinosauriërs), de zee (ichthyosaurussen en plesiosaurussen) en de lucht(pterosaurussen).
Er leefde in die tijd niet alleen dino’s, maar ook kleine zoogdieren en insecten.

In de tijd van de dino’s zag de wereld er anders uit dan nu. Het lijkt of onze wereld niet verandert, maar in het echt bewegen de delen van de wereld de hele tijd over het aardoppervlak. Deze beweging is erg langzaam: ongeveer net zo langzaam als je vingernagels groeien. Maar gedurende lange perioden kunnen werelddelen grote afstanden bewegen, in stukken breken en weer samenkomen in andere vormen. Heel vroeger zat Europa bijvoorbeeld nog vast aan Amerika. Kijk maar eens op een wereldkaart, als je de verschillende werelddelen uit zou knippen, zou je de werelddelen als een puzzel weer in elkaar kunnen zetten.

In de tijd van de dinosaurussen waren de landmassa's (stukken land) anders, maar waren er op de aarde ook geen ijskappen bij de Noord- en Zuidpool. Er waren andere klimaten dan nu, en dus konden planten en dieren overal op de landmassa's leven.
Tijdens het Trias was er dus maar één landmassa. Daardoor konden de eerste dinosaurussen zich over de hele wereld verspreiden, en vinden we overal ter wereld fossielen. Toch konden ze niet overal goed leven, grote delen van het land waren ver weg van de zee en erg droog.

Tijdens de Jura en het Krijt verspreidden zeeën zich over delen van het land en werd het klimaat natter en minder heet. Er ontstonden vele nieuwe soorten planten en bomen, daardoor werden veel voorkomende planten steeds zeldzamer.

Wat is een dino

Een dino is een reptiel. Dit wil zeggen dat ze eieren leggen waar de baby-dino uit geboren wordt. Of een baby-dino een jongen of een meisje is, is afhankelijk van de tempratuur. Dat is nu nog zo bij krokodillen. Ook vogels komen uit eieren, vogels stammen dan ook af van de dino’s.
Dino’s waren er in allerlei soorten en maten. Sommige waren zo groot als een kip, terwijl andere zo groot waren als een enorme vliegtuig.
Dino’s liepen op 4 of op 2 poten. Wat heel bijzonder is aan de dino’s die op 2 poten liepen, is dat hun poten recht onder hun lichaam zaten, net als bij de mens. Bij reptielen komt dat niet voor.
De dino’s hadden aan de buitenkant waarschijnlijk een geschubte huid, net zoals als reptielen die nu leven (bijvoorbeeld de krokodil).
Er waren misschien ook dino’s (kleine) met veren.
Het is niet bekend welke kleuren de dino’s hadden, maar waarschijnlijk waren het wel schutkleuren, zoals veel dieren nu ook hebben.
Hier zie je een dino. De dino’s hadden net als wij een skelet, spieren en ingewanden (maag, darmen, nieren enz).

Wat eten dino’s

Er waren onder de dino’s vleeseters (carnivoren), planteneters (herbivoren) en dino’s die alles eten (omnivoren). Eén ding is zeker, dino’s aten geen gras en geen mensen, want die bestonden toen nog niet. Wat een dino at, kun je zien aan de tanden. Vleeseters hebben scherpe tanden en planteneters hebben botte tanden en kiezen.
De vleesetende dino’s aten vele soorten dieren. De kleine dino’s aten insecten. De grotere aten zoogdieren en andere dino’s.
Sommige plantenetende dino’s aten ook kleine stenen. Omdat deze dino’s botte tanden hadden,  konden ze met hun tanden de planten niet goed vermalen, hier zorgde dan de stenen voor in de maag.

Hoe komen dinosaurussen aan hun naam

Een dino-naam bestaat uit 2 gedeelten, een geeft het genus aan  en de andere de soort. Dit zijn altijd Latijnse of Griekse namen. Genus geeft de groep aan, bijvoorbeeld hond. De soort is dan bijvoorbeeld de Duitse herder.

Bijvoorbeeld; styracosaurus albertensis (knuffel laten zien)

Styracosaurus is de genusnaam en bijvoorbeeld te vergelijken met hond. Albertensis  is de soortnaam, te vergelijken met Duitse herder of poedel.

Waarom zijn ze uitgestorven

Nu zijn er geen dino’s meer.
Er zijn vele verhalen waarom de dino is uitgestorven, maar geen enkele is zeker en ze zijn moeilijk te bewijzen. Ik zal het bekendste verhaal vertellen.
65 miljoen jaar geleden is er een rots uit de ruimte (een meteoriet) op de aarde neergekomen. Dit  rotsblok had de grote van een klein dorp. Door de inslag viel de meteoriet uiteen in stofwolken die er voor zorgde dat er geen zon meer op aarde kwam. Hierdoor werd het erg koud en donker en werd het voor de dino’s moeilijk om te overleven.
Het moeilijke is dat een deel van de zoogdieren en de bomen en planten niet zijn doodgegaan in die tijd.

Hoe weten we zoveel over dino’s

We weten veel over de dieren van heel lang geleden omdat er mensen onderzoek doen. Deze mensen heten archeologen. Ze graven in de aarde naar fossielen. Een fossiel is een dier, blad of ei dat al heel lang in de aarde ligt.
Door de invloed van mineralen die in de aarde zitten worden de resten van dieren en planten zo hard als steen. Als de botten van een dino of ander dier worden gevonden, zetten ze deze in elkaar. Door er spieren en ingewanden bij te denken, kunnen ze nagaan hoe een dino eruit zag. In het museum worden de botten van de dino’s tentoongesteld.
Niet alleen planten en dieren werden steen, maar ook de uitwerpselen van de dino (de poep). Door deze te onderzoeken weten ze wat dino’s aten.

Dit was mijn spreekbeurt over dino’s. Ik heb nog een leuke dino-knutsel voor iedereen.